Hyvät M-Teamiläiset,
Ukrainan kansa tarvitsee edelleen apua. Heidän pahin pelkonsa on tulla unohdetuksi Venäjän hyökkäyssodan pitkittyessä. Suomalaisen ei ole vaikeaa samaistua heidän tilanteeseensa. Ukrainan hyväntekeväisyyskonsertti ja -päivällinen järjestetään lauantaina 14.10 Bosgårdin kartanossa.
Bosgårdin kartanon ja M-Teamin yhteistyöllä on pitkä historia. Omistajiin lukeutuva Marcus Walsh on kulkenut seuran mukana yli 15 vuoden ajan.
Maassamme elää pakolaisina lukemattomia ukrainalaisia huippuosaajia. Eräs heistä on pianisti Julia Charkina, joka pitää 14.10 Bosgårdin kartanossa Porvoossa pienoiskonsertin Ukrainan hyväksi. Tilaisuuden yhteydessä tarjotaan kolmen ruokalajin menyy ukrainalais-suomalaisin säväyksin.
Tilaisuuden hinta on 100€/henkilö. Enemmän saa toki lahjoittaa, jos mahdollista. Bosgård ei kerää rahaa, vaan pyytää muistamaan yhtä tai useampaa seuraavista järjestöistä. Tilaisuuteen sisäänpääsy on maksukuittia vastaan. Bosgård lahjoittaa tilaisuudelle ruoat sekä nettotuoton paikan päällä ostetuista juomista.
* Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry: https://ukrainians.fi/fi/ Kyseinen yhdistys ostaa ja kerää vaatteita, ruokaa, lääkkeitä, leluja sekä muita tarvikkeita Ukrainan siivileille työskennellen useasta pisteestä käsin ympäri maata.
* Suomen Punainen Risti: https://www.punainenristi.fi/punainen-risti-auttaa-ukrainassa/
* Pelastakaa Lapset ry: https://www.pelastakaalapset.fi/ajankohtaista/kampanjat/ukrainan-kriisi/
Tilaisuuteen mahtuu 60 ensimmäiseksi ilmoittautunutta
Autetaan Bosgårdia keräämään sali täyteen: kutsukaa mukaanne yksi tai useampi ystäväpariskunta! Tilaisuuden voi myös lahjoittaa, vaikkei itse pääsisi paikalle, sekä levittää kutsua.
Tilaisuuden juontajina ja keittiömestareina toimivat Bosgårdin matkailusta vastaava omistaja Marcus Walsh perheineen. Ilmoittautua voi: marcus.walsh@bosgard.com, tai tekstiviestillä p. 0400 513410. Mainitse ilmoittautuessasi seurueesi koko sekä kasvisruokailijoiden lukumäärä.
Aloitamme päivällisen alku- ja pääruoilla, minkä jälkeen pianisti Julia Charkina soittaa meille. Soiton jälkeen tarjoamme jälkiruoan ja kahvin.
Ilmoittautua voi: marcus.walsh@bosgard.com, tai tekstiviestillä p. 0400 513410. Mainitse ilmoittautuessasi seurueesi koko sekä kasvisruokailijoiden lukumäärä. Lämpimästi tervetuloa!
Marcus Walsh & Irina Herzon
Menyy:
* Kasvis- ja luomulihavareniki (pelmeni), suppilovahverokastike
* Ukrainalainen ”vinaigrette” -punajuurisalaatti
* Vihreää salaattia ja lämmintä leipää
—————————————-
* Lihalajitelma Bosgårdin BBQ-savustimesta, munakoiso-tomaattikastike ”caponata”; juureksia & salviaa; paahdettua perunaa
Kasvispääruoka: Caponata-kastikkeeseen muhennettuja punaisia linssejä; juureksia & salviaa; paahdettua perunaa
————————————–
* Vesimeloni-portviinihedelmämalja, vaniljakermavaahtoa
* Luomukahvia ja -teetä
Ruoka on laktoositonta ja gluteiinitonta leipää lukuun ottamatta. Salaatit, kasvispääruoka sekä jälkiruoka ovat vegaanisia.
Pelmenit eli slaavilaisten kansojen tortellinit, täytetyt pastanyytit, ovat Itä-Euroopassa jokapaikan koti- ja juhlaruokaa. Ukrainassa pelmenien kasvis- ja makeantäytteiset versiot muotoillaan soikeammiksi, jolloin niitä kutsutaan nimellä vareniki. Punajuurisalaatti ”vinaigrette” muistuttaa meikäläistä rosollia. Nimilainaus ranskasta on hassu: matkalla itään salaatin kastikkeen nimi muuttui itse ruoaksi.
Ukrainalaiset ovat yhtä innokkaita lihan grilaajia kuin suomalaisetkin. Tyypillisesti liha paloitellaan, marinoidaan ja pujotetaan vartaaseen, jolloin synytyy kuuluisa ”shashlik”. Italiassa caponata’na tunnettu monipuolinen vihannesruoka taasen syntyy pääosin kahdesta ukrainalaisesta perus-kesäherkusta, munakoisoista ja tomaateista. Juurekset ja peruna ovat Ukrainassa yhtä tärkeässä roolissa kuin ne meilläkin ovat olleet.
Ukraina on aina ollut Euroopan herkullisimpien tomaattien ja vesimelonien lähde. Näitä makupaloja alkoi virrata 2000-luvulla myös Suomeen, mutta Venäjän hyökkäys on toistaiseksi katkaissut toimitukset. Krimin Massandran alue on tunnettu korkeatasoisista portviini-tyyppisistä jälkiruokaviineistään, joiden laatu säilyi myös Neuvostoliiton tasapäistämisen aikoina.